Zo hou je goede voornemens vol!

Heb je ook goede voornemens voor het komend jaar? Zoals per 1 januari definitief stoppen met roken? Afvallen? Voortaan vier keer per week sporten. Ineens door de week geen alcohol meer drinken? Of ga je minder werken en meer tijd maken voor je gezin? Maar wat nou als het niet lukt? Wat zijn de gevolgen voor jezelf en je omgeving? 

Na de eerste maand
Naar schatting valt binnen een maand al 70 procent van de goede voornemens in duigen en een maand later nog eens 15 procent. Slechts een klein percentage houdt het hele jaar stand. Als je jezelf niet houdt aan je voorgenomen afspraak, is dat vast niet iets waar je trots op bent.

Deuk in je zelfvertrouwen
Zodra je weer begint met roken of stopt met lijnen, geeft dat een deuk in je zelfvertrouwen. Zodra je een afspraak met jezelf niet nakomt, wil je dat naar jezelf kunnen onderbouwen. Je zult dus eerst een aantal redenen bedenken waarmee je het niet nakomen van je afspraak voor jezelf legitimeert. 

Het gevolg
Vanwege het legitimeren naar jezelf begint het oude gedrag weer opnieuw. Immers, je verstand heeft er vrede mee en de verklaring daarvoor heb je direct bij de hand. Als je rookt, ga je waarschijnlijk meer roken dan eerst en als je stopt met lijnen ga je meer eten. Was je een drinker dan ga je meer drinken en had je weinig tijd voor je gezin dan blijft er nog minder tijd voor hen over. Je stelt niet alleen jezelf, maar ook je omgeving teleur. En zelfs als zij het niet laten merken, weet je dat het zo is. 

Waarom mislukt het zo vaak?
Je neemt je iets voor waar je huizenhoog tegen op ziet. Dat komt omdat je het gevoel hebt dat je iets wordt afgenomen. Wanneer je verslaafd bent aan roken dan lijkt je voornemen om definitief met roken te stoppen gemakkelijk, als je nog een sigaret aan het roken bent. Van enige stress voel je op dat moment niets. Tenslotte is 1 januari nog meer dan twee maanden weg en heb je tijd genoeg om aan het idee te wennen. Met een lekkere hamburger in je hand is het voornemen om te lijnen al even gemakkelijk. En zie je op tegen lichamelijke inspanning dan stelt het voornemen vanuit je luie stoel om over twee maanden te gaan sporten niets voor. Rokers zullen ongetwijfeld herkennen dat ze de dag voordat ze willen stoppen, heel veel meer gaan roken. Om diezelfde reden zullen mensen die zich voornemen om te lijnen op de laatste dag van het jaar nog vlug alles eten dat ze dikker maakt. 

Moeten
De afspraak met jezelf om per 1 januari je leven te verbeteren houdt ‘iets moeten’ in. Immers een afspraak ‘moet’ je nakomen. Juist dat MOETEN is funest. Ieder volwassen mens is allergisch voor iets moeten. Het ‘moet’ me lukken, het ‘moet’ gewoon van mezelf, er ‘moet’ iets veranderen... Als je partner zegt: ‘Je MOET vanavond mijn schoenen poetsen’. Dan komt alles in je in opstand, want dat ga je echt niet doen. Het iets ‘moeten’ van jezelf is nog veel erger. Je kunt nu eenmaal niet van jezelf weglopen. Je neemt jezelf overal mee naar toe. Stop liever met ‘moeten’ van jezelf en gebruik daarvoor in de plaats de woorden : ‘mogen’ of ‘willen’. Je MAG stoppen met roken en je MAG gaan lijnen enzovoort. De druk op jezelf neemt daarmee af.

Voorkom Nieuwjaarstress
Des te meer je over iets nadenkt, des te moeilijker wordt het. Een verandering komt voort uit een wens. Zodra je wens duidelijk is, droom er dan over en maak die droom zo prettig mogelijk. Hoezo per 1 januari veranderen? Het goedkoopste moment is altijd het huidige moment, het NU. De wens is er en als de droom ook aangenaam is, zet de verandering dan meteen in. Het kost je geen energie, geen twijfel, geen gepieker en het levert je per direct wat op.

Mind-navigatie
Wanneer je met de auto naar mijn praktijk in Waddinxveen wilt, voer je in je navigatie exact het adres in. Het is nauwelijks voor te stellen dat je invoert: ‘Niet naar Antwerpen’. Zo zit het ook met je bovenkamer. Vertel jezelf duidelijk wat je wél wilt en NOOIT wat je niet wilt. Zie het resultaat van wat je wenst duidelijk voor je. Dan komt de rest vanzelf. In de plaats van stoppen met roken zou je kunnen zeggen: ‘Ik zal uitsluitend nog schone lucht inademen en goed voor mijn lichaam zorgen’. En als je wilt afvallen: ‘Ik zal uitsluitend nog voedsel tot me nemen waarvan ik weet dat het gezond voor me is en ik zal regelmatig eten en bewegen’. 

Neem een besluit
De kracht van een besluit is dat het definitief is. Een besluit hoort een grondwet te zijn. Ik vroeg mijn vader na 40 jaar huwelijk of hij wel eens was vreemdgegaan. Hij antwoordde: ‘Nee jongen, nog nooit. Ik heb ooit het besluit genomen om met je moeder te trouwen en daar heb ik me altijd aan gehouden. Ik zal ongetwijfeld kansen hebben gehad, maar hoefde er niet over na te denken. Dat is de kracht van een besluit’. Stoppen met roken of wat dan ook, levert nauwelijks afkickverschijnselen op, mits je je houdt aan een besluit. Een echt besluit maakt het gemakkelijk. Een half besluit zorgt ervoor dat het weer mis gaat. Neem daarom voordat je een verandering inzet ‘een besluit’!

Voeg hier uw reactie toe