Zeven stappen naar succesvol ondernemerschap

Soms kruist iemand je pad die een column meer dan waard is. Omdat hij of zij een inspirerend voorbeeld is voor anderen. Zoals Rosalina, een oud-cursiste van mij. Uit het niets zette ze een prachtig, luxe high fashion tassenmerk in de markt: Rosalina Nacken, Luxury Italian Leather Handbags & Tablet Cases. Ik wil haar verhaal graag gebruiken om te illustreren hoe je als startend ondernemer de meeste kans maakt om succesvol te worden.

1.Vind je passie

Rosalina kon na haar studie Reclame-, Marketing- en Communicatiemanagement’ en ‘Media & Journalistiek’, geen passende baan vinden. Het gaf haar tijd om na te denken over zichzelf en de dromen die ze als kind had. Ze wilde mooie jurken dragen, zich omgeven met luxe spullen, de wereld rondreizen en bijzondere dingen creëren waarvan anderen konden genieten. Ze besloot dat het tijd werd die kinderdroom na te jagen.

2.Vertaal je droom in een product

Rosalina maakte een optelsom van de dingen waar zij blij van wordt: de natuur, mensen, steden, luxe, kunst en mode. En zocht naar een product waarin ze dat kon vertalen. Het resulteerde in een idee voor een high fashion lijn van mooie, handgemaakte, vrouwelijke tassen waar je gemakkelijk en veilig je iPad, telefoon en notebook in kunt meenemen. En waarmee je tijdens elke gelegenheid voor de dag kunt komen.

3.Wees puur

Mensen worden niet geraakt door een verkooppraatje. Maar wel door producten met een eerlijk verhaal waarin ze zichzelf terugzien. Voor Rosalina is het vanzelfsprekend om haar verhaal door middel van haar product te vertellen. Ze is een vrouw die zichzelf wil zijn, haar dromen najaagt en anderen wil inspireren om hetzelfde te doen. Die boodschap komt over en maakt haar tassen tot een geliefd item.  

4.Droom groots en meeslepend

Je komt nooit verder dan je durft te dromen. Rosalina droomde zonder enige limiet. Ze wist dat de Nederlandse markt te klein was voor haar tassenlijn. Daarom concentreerde ze zich meteen op de Verenigde Staten. En terwijl ze daarmee bezig was, diende Londen zich plots aan als eerste afzetmarkt. Londen is hét centrum van de Europese fashion.

5.Toon durf

Durf is een eigenschap die deuren opent die anders gesloten blijven. Rosalina trok de stoute schoenen aan en bezocht een conferentie in Wenen waar alle mensen achter de grote, luxe merken samenkomen. Ze wist met haar oprechte authentieke verhaal indruk te maken en legde er veel nuttige contacten. Een groot Marketing- en PR-bureau uit Londen raakte zo enthousiast dat zij Rosalina’s tassenlijn in de markt wilden zetten. Vervolgens raakte alles in een stroomversnelling.

6.Werk aan je presentatie

Bij gebrek aan een goede presentatie zijn veel topproducten onopgemerkt gebleven. Je lichaamstaal, de manier waarop je kijkt en je stemgebruik bepalen voor een groot deel of mensen geïnteresseerd in jou en je product raken. Rosalina zette dat allemaal in. En met resultaat

7.Samenwerken loont

Samenwerken is een sleutelwoord als je als startend ondernemer je kansen wilt vergoten. Als je open staat voor anderen en gepassioneerd over je product bent en dat overal uit, kom je vanzelf de juiste personen tegen die je verder willen helpen en met wie het echt klikt. Mensen gaan niet alleen vanwege je product, maar juist ook vanwege jou, met je in zee. Er zijn immers talloze ondernemers die hetzelfde doen als jij. Laat dus zien wie je bent en waar je voor staat!

 

Voeg hier uw reactie toe