Negen stappen om je dromen te verwezenlijken

Zo bereik jij je doelen

Stap 1. Bepaal je doel

Het is belangrijk om een wens, droom of doel in je leven te hebben. Het geeft je leven zin, maakt je blij en je krijgt er energie van. Je kunt je doel zo klein of groot maken als je zelf wilt. Een doel stellen is geen wedstrijd. Jij alleen bepaalt wat voor jou belangrijk is om te bereiken in je leven. Wat een ander daarvan vindt doet totaal niet ter zake. Want jij, alleen jij, bent de belangrijkste persoon in je leven!

Stap 2. Maak het concreet

Maak het concreet. Een doel als ‘gelukkig zijn’ is mooi, maar te vaag. Wát maakt jou gelukkig? Is dat die ene baan, een fantastische relatie, een groter huis, een reis naar een bepaalde bestemming? Of misschien een combinatie ervan? Maak tijd om je droom of doel op te schrijven. Zo gaat het nog meer voor je leven. Je zult merken dat je nog meer en betere ideeën krijgt van wat voor jou belangrijk is. Niets is te gek. Onthoud: the sky is the limit. Niemand komt verder dan hij of zij durft te dromen.

Stap 3. Zie het, voel het en wees dankbaar

Zie het voor je. Droom vrij over hoe je leven eruit ziet als jouw dromen zijn verwezenlijkt. En voel hoe gelukkig je bent als je bereikt hebt wat je voor ogen hebt. En wees dankbaar, alsof het er al is. Kies één of meerdere plaatjes die in je fantasie voorbij komen en voor jou synoniem staan aan het bereiken van je doel. Roep ze zo vaak mogelijk op als je even niets anders te doen hebt. En voel opnieuw de energie die het geeft en hoe blij je daarvan wordt.

Stap 4. Wees bereid je comfortzone te verlaten

Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Stap dus uit je comfortzone. Schrijf voor jezelf op hoe je jouw doelen gaat bereiken. Welke stappen zijn daarvoor nodig? Wat mag je anders doen dan voorheen? En neem deze stappen. Ook al zijn ze anders en nieuw voor je, doe het juist dan. Spreek met jezelf af om minstens één belangrijke stap per week te nemen die je op weg helpt om te krijgen wat je wilt. En beloon jezelf daarvoor. Met een klein cadeautje, een leuk uitje, of iets anders waar je blij van wordt.    

Stap 5. Geloof dat het kan

Denk voortaan alleen aan wat je wilt bereiken en de stappen die je daarvoor mag nemen. Want alles wat aandacht krijgt, groeit. Betrap je jezelf op gedachten als: dat lukt mij niet, dat kan ik niet, wat als het niet lukt, of wat zullen anderen ervan vinden? Maak die gedachten nooit af en gebruik daarvoor de technieken uit stap 6. Je kunt alles bereiken wat je wilt, als je er zelf in gelooft!

Stap 6. Herken je valkuilen

Negatieve gedachten met betrekking tot je nieuwe doel resulteren in verkeerde filmpjes in je hoofd. En zorgen voor een ruis. Ze brengen je van je doel af. Laat je denkstem in zo’n geval monotoon, langzaam en laag klinken. Het vermindert het effect van je saboterende innerlijke dialoog meteen. Of denk achterstevoren. Een zin als: ‘Dit lukt mij nooit’, wordt dan: ‘Tioon ijm tkul tid.’ De zin verliest zijn negatieve lading en sorteert geen effect meer. Verander negatieve plaatjes en filmpjes in je hoofd meteen voor de positieve uit stap 3.

Stap 7. Stel jezelf de juiste vragen

Aan al je denken gaan vragen vooraf. Dat kunnen duizenden vragen per dag zijn. Schotel jezelf geen horror- en nutteloze vragen voor als: ‘Stel dat ik niet bereik wat ik wil?’ Steek je energie in plaats daarvan in doelvragen. Deze beginnen meestal met het woord ‘hoe’. Zoals: ‘Hoe kan ik bereiken wat ik wil?’

Stap 8. Focus

Als je jezelf echt focust op wat je wilt, komen er vanzelf kansen op je pad, of mensen die je kunnen helpen. Sta er voor open en grijp kansen en hulp met beide handen aan. Laat je daarbij niet weerhouden door negatieve gedachten of plotselinge angst. Bedenk dat je brein even moet wennen aan verandering. Al het oude voelt als veilig, zelfs als het je niet bracht waar je altijd naar verlangde. Je mind is een machine die draait op plaatjes die je tijdens je leven hebt opgeslagen. Het kost tijd en doorzettingsvermogen om deze oude beelden (vaak scenario’s van wat je niet wilt) te vervangen door nieuwe. 

Stap 9. Geniet van de weg

Vergeet niet te genieten van de weg naar je doel. Die weg is minstens zo leuk en interessant als de droom die je wilt waarmaken. Sterker, een verwezenlijkte droom, vraagt weer om nieuwe dromen. Zo word je uiteindelijk steeds een betere versie van jezelf!

 

Voeg hier uw reactie toe