Naakte waarheid over wintersportangsten

We hebben de afgelopen tijd volop mogen lezen over het oplossen van wintersportangsten zoals stoeltjesliftangst en hoogtevrees in een overdekte skibaan in Limburg. Een commercieel geleide stichting die zich bezig houdt met vliegangstcursussen en een overdekte skibaan gaan samen winterportangsten te lijf. Nu weet ik uit ervaring dat wintersportangsten zich razendsnel laten oplossen. Maar dan wel in de veilige setting van een behaaglijke fauteuil. Dat dit ook in een stoeltjeslift kan is niet onmogelijk. Commercieel zit het goed, maar of het ook een juiste aanpak is, valt volgens de theorie van Einstein te betwijfelen.

Theorie van Einstein
Volgens de theorie van Einstein kunnen problemen niet worden opgelost binnen hetzelfde kader waarin  ze gecreëerd zijn. Als Einstein gelijk heeft dan los je hoogtevrees niet op hoogte op en stoeltjesliftangst niet in een stoeltjeslift of gondel. Maar ook vliegangst niet in een vliegtuig en rijangst niet in de auto. Mijn eigen theorie is dat Einstein slechts  gedeeltelijk gelijk heeft. Het is niet onmogelijk maar gewoon veel moeilijker om een probleem in hetzelfde kader op te lossen.

Nu ben ik er haast van overtuigd dat je als cursist niet meteen in een stoeltjeslift moet. En dat daar eerst nog wel wat aan vooraf gaat. Gelukkig voor de cursist is de beleving in een indoorcentrum niet te vergelijken met het zitten in een stoeltjeslift tijdens skivakantie. Er is nauwelijks een hoogtebeleving en er is geen wind. Maar waar het mij meer om gaat is het leugentje om bestwil.

Leugentje om bestwil
In interviews over het lanceren van de samenwerking van de overdekte skibaan en het vliegangstinstituut liet de CEO  van de indoor skibaan, Koos Hendriks, weten dat hij het zelf nog nooit heeft gedurfd om in een stoeltjeslift te zitten.

Acht jaar geleden was dat ook zo, totdat hij mij ontmoette. In een groep van elf mensen vertelde Koos dat hij de enige Nederlander is die stoeltjesliften bezit maar er zelf niet in durfde. Twee weken later vertelde hij in diezelfde groep dat hij al drie keer op en neer was  geweest met een stoeltjeslift. Ik begrijp best dat het niet in zijn commercieel belang is om de wereld deze waarheid toe te vertrouwen. Maar er zijn mensen die weten hoe het acht jaar geleden zat en daarmee negeert hij mijn én Einsteins gelijk.

Koos vertrouwde mij later toe dat Lucas van Gerwen, een goede vriend van hem en directeur van een vliegangststichting, hem ernstig had afgeraden om met mij contact te zoeken. Maar hij deed dat toch omdat die stichting hem juist niet van zijn stoeltjesliftangst kon afhelpen en hij ook nog  steeds vliegangst had.

Rechtzetten
Toen Koos Hendriks en ik afscheid van elkaar namen zegde hij mij toe om later iets commercieels met mij te willen en dat hij daarover nog contact zou opnemen. Logischerwijze heeft hij ervoor gekozen om zijn goede relatie met Lucas van Gerwen niet op het spel te zetten. Iets wat ik hem beslist niet kwalijk neem. Ook neem ik hem zijn leugentje om bestwil niet kwalijk. Ik kocht vroeger al ski’s bij hem toen hij een sportzaak had in Loosduinen omdat ik hem een aardige vent vond. Ik heb er echter gewoon even behoefte aan om iets recht te zetten. Overigens heb ik noch de tijd of mankracht vrij om stoeltjesliftangst het komende jaar groots aan te pakken. En voor wie de cursus in Limburg niet goed uitpakt, die weet mij toch wel te vinden. Zolang het er maar niet teveel zijn.

 

 

 

Voeg hier uw reactie toe