Meer dan een terugval

Cocu zinspeelt op maatregelen, zo las ik vandaag in de pers. PSV behaalde gisteren haar achtste nederlaag, dus is er kritiek op de ploeg van Philip Cocu. ‘Begrijpelijk’, zei speler Karim Rekik in Spits gisteren al. ‘We begonnen het seizoen heel voortvarend. De buitenwereld schreef ons de hemel in, maar toen zeiden we al dat er ongetwijfeld een terugval zou komen.’

Als leek op voetbalgebied kan ik niets zeggen over het spelletje an sich en de kwaliteiten van de PSV-spelers. Maar als deskundige op het gebied van de menselijke psyche kan ik zeker wel iets met deze grote terugval. En die begint simpelweg met de verwachting ‘dat er ongetwijfeld een terugval zal komen’. Het is een goed voorbeeld hoe de mindset van mensen hun succes bepaalt.

Kans op mislukking
In mijn boek ‘Meester over je gedachten’ schrijf ik er uitgebreid over hoe ons handelen en de resultaten ervan voor een groot deel bepaald worden door onze mind. De gedachte dat er ongetwijfeld een terugval zal komen is een overtuiging die je ver weg houdt van wat je kunt bereiken. Zo’n verklaring gebruiken mensen vaak om zichzelf in te dekken tegen mislukking. Maar daarmee VERGROOT je tegelijkertijd de kans op mislukking. Omdat je daardoor automatisch minder gefocust, met minder doelgerichtheid, te werk gaat.

Juiste mindset
Verdediger Jeffrey Bruma zegt in de pers: 'Het laatste stukje agressiviteit, de wil om te winnen en goals te voorkomen, die missen we nog. Het moet beter. Maar hoe?
Het is zaak dat de hele ploeg in de juiste mindset komt. Dat doe je niet door het waarom van  wat je niet wilt (verliezen) eindeloos te gaan analyseren, maar door je er alleen op te focussen wat je WEL wilt. En het je ook voor te stellen: hoe geweldig zou het voelen als we de volgende wedstrijden winnen?

Ruis verhelpen
Natuurlijk, een tegengoal kan een ruis in je hoofd teweegbrengen. Ook in de wedstrijd van gisteravond stortte PSV meteen in elkaar na de eerste tegenslag. Het is de kunst om die ruis meteen te verhelpen, door je mind onmiddellijk te tunen. En dat is, mits je de juiste tools kent, gemakkelijk, zo zie ik elke dag in mijn praktijk waar ik mindlogica toepas.

Mindlogica helpt
Mindlogica heeft vooral te maken met het sturen van je visuele zintuig en het onderbewuste visuele zintuig. Als ik het artikel in Spits lees, jeuken mijn handen om het PSV-team daarin te trainen. Ook de door mij ontwikkelde ‘out of focus-techniek’ zou ik ze graag bijbrengen. Het zorgt ervoor dat je in gespannen situaties het overzicht houdt en rustig reageert. Je reactievermogen neemt tot vijf keer toe. En: geen voetballer die ooit nog een strafschop mist!

Voeg hier uw reactie toe